Jak przygotować pyszny i zdrowy olej rozmarynowo-czosnkowy? Prosty przepis

Agnieszka
Zdrowie
23.05.2018 14:34
Jak przygotować pyszny i zdrowy olej rozmarynowo-czosnkowy? Prosty przepis

Olej rozmarynowo-czosnkowy jest coraz bardziej popularny w najlepszych restauracjach na świecie. Nie tylko nada twoim potrawom niezwykłego smaku i aromatu, ale dodatkowo wzmocni właściwości odżywcze i lecznicze każdego dania.

#Rozmaryn

Rozmaryn zawiera kwas kawowy i kwas rozmarynowy. Obie substancje są silnymi antyoksydantami i chronią organizm. Rozmaryn doskonale wpływa również na układ oddechowy i trawienny. Zawiera on również kwas karnozowy, które wspomaga pracę mózgu i pamięć.

Zdjęcie Jak przygotować pyszny i zdrowy olej rozmarynowo-czosnkowy? Prosty przepis #1

#Czosnek

Zdrowotne właściwości czosnku są dobrze znane. Jest on najsilniejszym przeciwutleniaczem i antybiotykiem w naturalnej postaci. Wspiera układ odpornościowy, reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi, oczyszcza krew i jelita oraz działa przeciwstarzeniowo.

#Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają cholesterol, chroni tętnice, spowalnia starzenie, łagodzi wzdęcia, ma działanie przeciwzapalne i szereg innych właściwości zdrowotnych.

Jak przygotować pyszny, leczniczy olej rozmarynowo-czosnkowy?

Składniki:

--3 gałązki świeżego rozmarynu

--5 ząbków czosnku

--1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

--Gaza

Zdjęcie Jak przygotować pyszny i zdrowy olej rozmarynowo-czosnkowy? Prosty przepis #2

Przygotowanie:

--Umyj rozmaryn i rozściel na słońcu, aby wysechł.

--Pokój rozmaryn na mniejsze części i przełóż do szklanego, zamykanego słoika.

--Zmiażdż ząbki czosnku nożem lub w moździerzu i dodaj do rozmarynu.

--Zalej wszystko oliwą z oliwek i wymieszaj.

--Zamknij mocno słoik i odstaw w ciemne suche miejsce na 30 dni.

--Po tym czasie przecedź płyn przez gazę.

Teraz możesz już używać zdrowy olej do przygotowania swoich potraw. Spożywaj go tylko na surowo (nie smaż na nim).