Olej rozmarynowo-czosnkowy jest coraz bardziej popularny w najlepszych restauracjach na świecie. Nie tylko nada twoim potrawom niezwykłego smaku i aromatu, ale dodatkowo wzmocni właściwości odżywcze i lecznicze każdego dania.
#Rozmaryn
Rozmaryn zawiera kwas kawowy i kwas rozmarynowy. Obie substancje są silnymi antyoksydantami i chronią organizm. Rozmaryn doskonale wpływa również na układ oddechowy i trawienny. Zawiera on również kwas karnozowy, które wspomaga pracę mózgu i pamięć.
#Czosnek
Zdrowotne właściwości czosnku są dobrze znane. Jest on najsilniejszym przeciwutleniaczem i antybiotykiem w naturalnej postaci. Wspiera układ odpornościowy, reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi, oczyszcza krew i jelita oraz działa przeciwstarzeniowo.
#Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów na świecie. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają cholesterol, chroni tętnice, spowalnia starzenie, łagodzi wzdęcia, ma działanie przeciwzapalne i szereg innych właściwości zdrowotnych.
Jak przygotować pyszny, leczniczy olej rozmarynowo-czosnkowy?
Składniki:
--3 gałązki świeżego rozmarynu
--5 ząbków czosnku
--1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
--Gaza
Przygotowanie:
--Umyj rozmaryn i rozściel na słońcu, aby wysechł.
--Pokój rozmaryn na mniejsze części i przełóż do szklanego, zamykanego słoika.
--Zmiażdż ząbki czosnku nożem lub w moździerzu i dodaj do rozmarynu.
--Zalej wszystko oliwą z oliwek i wymieszaj.
--Zamknij mocno słoik i odstaw w ciemne suche miejsce na 30 dni.
--Po tym czasie przecedź płyn przez gazę.
Teraz możesz już używać zdrowy olej do przygotowania swoich potraw. Spożywaj go tylko na surowo (nie smaż na nim).