Składniki 450 g mąki pszennej + łyżka 50 g cukru + łyżka 20 g świeżych drożdży 50 g masła 200 ml ciepłego mleka szczypta soli jajko kruszonka: 50 g zimnego masła, 4 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i opcjonalnie szczypta cynamonu450 g mąki pszennej + łyżka Czas przygotowania 20 minut + 1,5 godziny wyrastania + 30 minut pieczenia Liczba porcji jedna duża (wręcz gigantyczna) chałka – około 12 grubych kawałków Wartości odżywcze w porcji (ok. 80 g): Kalorie: 260 Białko: 6,4 g Tłuszcz: 8,1 g Węglowodany: 40 g [shopeneo-widget id=2c98efa1-5577-443c-8cd1-a3eb359986bb] Przygotowanie Zaczynamy od rozczynu. Z takich pasów zaplatamy warkocz, przekładamy go na blachę do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 3 lub 4 kawałki i każdy rolujemy w podłużny wałek. Z ciasta można również upiec dwie lub trzy mniejsze chałki, choć uważam, że taka jedna ogromna robi wrażenie 😉 Mięciutkie ciasto obsypane kruszonką z dodatkiem konfitury lub miodu, które rozsiewa po domu ten magiczny zapach… Kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem, kiedy najlepiej smakowała podana z kubkiem mleka lu kakao i domową konfiturą. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, cukru i około 100 ml ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Oprószamy je mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 godziny). Uwaga: Aby zapleść chałkę z czterech pasów ciasta, należy każdy zewnętrzny kawałek przekładać przez dwa paski. Z mąki, masła, cukru i cynamonu zagniatamy kruszonkę.