Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Forma 35×22 cm Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami – składniki: 2 kg młodych ziemniaków 1 opakowanie przyprawy do ziemniaków 80 dag mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka plus mleko do jej namoczenia 1 jajko 100 ml wody przegotowanej łyżka musztardy stołowej łyżka sosu sojowego sól, czerwona papryka i pieprz do doprawienia mięsa 2 kulki mozzarelli łyżka siekanego koperku oliwa. Ziemniaki obrać, pokroić na dość cienkie paski 3 mm, połączyć je z przyprawą do ziemniaków i skropić oliwą. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami – wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Dokładniej: młode ziemniaki otoczone w przyprawach i zapieczone z pulpetami indyczymi. Obiad prosty, przypominający klasyczną polską kuchnię z ziemniakami i mielonymi na talerzu, a jednak to coś innego. Naczynie wstawić do piekarnika w 170 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Naczynie natłuścić oliwą i układać w niej pulpety, otaczając je po każdej stronie dwoma plasterkami ziemniaka. Dodatkowo zapiekankę można podać z ulubionymi sosami.