Składniki 2 łyżki PUREE Z PIECZONEJ DYNI 3 łyżki jogurtu naturalnego jedno większe jajko lub dwa małe banan (im dojrzalszy, tym lepiej) 3 łyżki płatków jaglanych (mogą być owsiane, ale warto odrobinę wcześniej rozdrobnić lub wykorzystać błyskawiczne) łyżka oliwy lub oleju kokosowego 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawy: 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru łyżeczka skórki otartej ze sparzonej pomarańczy szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki kurkumy propozycje dodatków do podania: jogurt naturalny + prawdziwe kakao + odrobina słodzidła prażone pestki dyni orzechy i rodzynki, wiórki kokosowe świeże owoce, np. jabłka, pomarańcza, gruszki, śliwki itp. konfitury owocowe posiekana czekolada deserowa Porada: gdyby okazało się, że podczas przewracania placki przywierają lub rozpadają się (z uwagi na to, że ciasto jest mocno wilgotne, może to mieć miejsce), to polecam smażyć placuszki pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i za jego pomocą je przewracać. Wartości odżywcze w jednej porcji (bez dodatków): Kalorie: 234 Białko: 7,8 g Tłuszcz: 10,3 g Węglowodany: 28,5 g Przygotowanie Do miski przekładamy puree, jajka, pokrojonego banana, sodę, płatki, olej/oliwę i jogurt, a następnie wszystko dokładnie mieszamy lub blendujemy. Ja najczęściej podaję je z jogurtem wymieszanym z połową łyżeczki prawdziwego kakao i odrobiną miodu oraz świeżymi owocami. Następnie smażymy nieduże placuszki (jedna kopiasta łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty. A że teraz królową warzyw jest dynia, to dzisiejsza propozycja na śniadanie, to iście jesienny posiłek, który pokocha każdy wielbiciel tego typu posiłków Placuszki dyniowe świetnie smakują z jogurtem, pestkami dyni i świeżymi owocami. Placuszki dyniowe, bo o nich mowa, to świetny pomysł na pożywny i pyszny początek dnia. Jesień to czas, w którym zaczynam sezon na ciepłe śniadania, czyli owsianki, jajecznice, placuszki i naleśniki. Unikniemy w ten sposób przywierania i problemu z rozpadającym się ciastem. Patelnię (najlepiej taką o nieprzywierającej powierzchni) smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju i rozgrzewamy.