Krem chłodzimy w lodówce przez 15-20 minut. - 350 ml mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego ( 40 g ) - 1 żółtka - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - szczypta soli - 100 g miękkiego masła 300 ml mleka podgrzewamy z solą i cukrem, w reszcie mieszamy żółtka i proszek budyniowy. Ciasto karpatkowe przełożone kremem truskawkowym i tradycyjnym waniliowym. truskawkowym i tradycyjnym waniliowym. - 125 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wody - 5 jajek - szczypta soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -Jeśli mamy jedną blaszkę to pieczemy osobno, jedna po drugiej Krem truskawkowy: - 500 g truskawek - 600 ml śmietany 30% - 5 łyżek cukru pudru - 4 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki gorącej wody Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie blachy o wymiarach 25x 35 cm i pieczemy w 200^C przez około 25minut (do ładnego zarumienienia się ciasta z wierzchu) -Jeśli mamy dwie takie same blaszki możemy upiec oba blaty jednocześnie, trzeba tylko pamiętać żeby piec je na tej samej wysokości piekarnika Na sam koniec wsypujemy przesiany proszek do pieczenia i całość mieszamy do porządnego połączenia. Masło podgrzewamy w rondelku z wodą i solą do zagotowania. Gotowy krem truskawkowy wykładamy na blat ciasta, następnie dajemy waniliowy i rozsmarowujemy go. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.