Jabłecznik na biszkopcie

Ciasta
26.11.2019 19:38
Jabłecznik na biszkopcie

Masa budyniowa: - 500 ml mleka - 3 żółtka - 3 łyżki cukru - 2,5 łyżki mąki pszennej - 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 400 g masy kajmakowej - 200 g miękkiego masła Forma 21x32 cm Masa jabłkowa: - 1,5 kg jabłek - 2 łyżki masła - 1 galaretka cytrynowa - 2 galaretki pomarańczowe - 2 łyżki cynamonu - 3 łyżki cukru trzcinowego Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Biszkopt: ( Pieczemy dwa takie same biszkopty): - 6 jajek - 170 g cukru pudru - 180 g mąki pszennej - 1/2 szkl oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biała ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Bita śmietana: - 400 ml śmietanki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 2 śmietan-fixy Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odlewamy szklankę mleka, w której mieszamy dokładnie żółtka, cukier, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wykładamy resztę masy jabłkowej, a na nią resztę kremu. Dodajemy galaretki, cukier i cynamon i jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. Resztę mleka wstawiamy na średni ogień. Biszkopt wylewamy na formę 21x32 cm wyłożoną papierem. Na wrzące mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń. SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt można nasączyć herbatą, sokiem z cytryny lub cytrynówką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2019/11/jabecznik-na-biszkopcie.html