Rolada czekoladowa

Ciasta
22.11.2019 22:10
Rolada czekoladowa

Forma 28x40cm Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 100 g cukru - 100 g mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Polewa czekoladowa: - 100 g masła - 120 g cukru pudru - 50 g kakao - 2 łyżki mleka Krem czekoladowy: Krem czekoladowy: - 300 ml śmietanki 30% - 250 g mascarpone - 4 duże łyżki nutelli - cukier puder do smaku Można nasączyć kawą lub likierem Przełożyć kremem czekoladowym. Zwinąć z powrotem i schłodzić w lodówce. Gorący biszkopt położyć na ściereczce, oderwać papier i szybko zwinąć go razem ze ścierką od dłuższego boku. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i podgrzać do rozpuszczenia na małym ogniu. Krem na bazie nutelli przypadnie do gustu każdemu czekoladoholikowi i osobom mniej przepadającym za słodyczami. Śmietankę ubić na sztywno z mascarpone. Piec w 190^C przez około 15 minut, do suchego patyczka. Ciasto banalne w przygotowaniu, a zarazem przepyszne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkiepole.blogspot.com/2019/11/rolada-czekoladowa.html