Składniki
- 420 g mąki pszennej
- 140 g truskawek
- 2 jajka
- 80 g zimnego masła
- 120 g kwaśnej śmietany
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru
Polewa
- 1 łyżka mleka
- 65 g cukru pudru
- 3 krople ekstraktu truskawkowego *
Przepis
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilkukrotnie miksujemy pulsacyjnie do momentu, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy. Do śmietany dodajemy jajka i lekko mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę śmietanową dodajemy do ciasta i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Bardzo ważne jest, aby ciasta nie mieszać zbyt długo. To ciasto nie przypomina naszego klasycznego ciasta kruchego. To raczej niedbale zagniecione ciasto, które nie powinno mieć gładkiej i jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i bardzo krótko mieszamy.
- Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i formujemy okrąg o grubości 2,5-3 cm. Kroimy na 8 równych trójkątów i delikatnie je rozsuwamy, aby nie skleiły się podczas pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy grubym cukrem.