Sposób na gotowanie idealnego makaronu znaleziono w Google dzięki hasłom: co zrobić żeby makaron się nie kleił żeby makaron się nie sklejał jak ugotować makaron jak ugotować makaron do rosołu żeby makaron się nie sklejał Jak ugotować makaron, aby się nie sklejał? Nieważne, czy gotujemy makaron świeży czy suchy, makaron zawsze wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Prawidłowo ugotowany makaron nie może być twardy, ale też nie może być rozgotowany, ani nie może się sklejać. Żeby po ugotowaniu makaron się nie sklejał, najlepiej dodać do już ugotowanego spaghetti lub penne łyżkę oliwy albo masła, i wymieszać całość. , Jak suszyć warzywa, Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem, Jak ugotować kukurydzę – przepis, Jak zrobić lukier, Jak ugotować ziemniaki, Jak zrobić domowe lody? Zatem, jak ugotować makaron, żeby się nie sklejał? Co zrobić, żeby makaron się nie sklejał? Po ugotowaniu trzeba wylać zawartość garnka na durszlak, a długi makaron (np. spaghetti lub tagliatelle) warto wyciągać specjalną łyżką. Dzięki temu makaron nie będzie się kleił. Makaron świeży gotuje się bardzo szybko – 2 do 3 minut.