Jako dodatek dobrałam jeszcze rukolę, którą uwielbiamy wszyscy i awokado, które w tym wypadku spokojnie można pominąć 😉 Z poniższego przepisu otrzymacie 4 porcje kaszy z zielonymi warzywami oraz łososiem. 200 g Mieszanki Kasz: jęczmienna, orkiszowa, bulgur, zielona soczewica i zielona papryka – SONKO Fit Lunch niebieski 1 zielona papryka 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 mała cukinia 1 średniej wielkości cebula 500 ml bulionu 1 łyżka oleju Do tego podałam nadzianego na patyczki do szaszłyków, przygotowanego na patelni grillowej łososia w najprostszej postaci, skropionego sokiem z cytryny, oprószonego solą oraz pieprzem, posypanego po usmażeniu posiekaną natką. Do wyboru dostępne są 3 warianty, ja zdecydowałam się na Fit Lunch niebieski, w skład którego wchodzi kasza jęczmienna, orkiszowa, bulgur oraz zielona soczewica i zielona papryka. Podajemy z posypanym zieloną pietruszką łososiem położonym na roszponce oraz z plasterkami awokado. Dodatkowo: 2 filety z łososia 1/2 cytryny roszponka awokado – opcjonalnie natka pietruszki zielona cebulka sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Oczyszczone i pozbawione ości filety z łososia kroimy na pół lub w kostkę. Dusimy przez kilka minut pod przykryciem, na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę oraz paprykę. Do podsmażonych zielonych warzyw wsypałam wspomnianą mieszankę kasz, zalałam całość bulionem i dusiłam aż kasza wchłonęła cały płyn. Udostępnij Zapisz Zielone warzywa, kasza i łosoś to pyszna i zdrowa propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Pozbawione zdrewniałych końców szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki łososia nabijamy na patyczki do szaszłyków.