Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado 2-3 porcje Składniki: 1 kg ziemniaków sałatkowych 1 łyżka oliwy pęczek szparagów 2 garście rukoli 4-6 plastrów łososia wędzonego 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku sos: 1/4 szklanki kwaśnej śmietany albo jogurtu 1 miękkie avocado 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka sobu z cytryny albo limonki sól do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, przekroić wzdłóż, ugotować na lekko twardo, obsuszyć, ułożyć na blasze od pieczenia i posmarować oliwą. Dlatego też od czasu do czasu robię sobie taki obiad jak ten – na spodzie gęsty, kremowy sos z avocado, na to ugotowane i podpieczone ziemniaczki, ugotowane szparagi, trochę rukoli i plaster łososia. Układać na talerzach sos na spodzie, na to ziemniaki, rukolę i szparagi, na wierzch ułożyć plastry łososia i posypać koperkiem. Ponoć dla zdrowia psychicznego warto zrobić do czasu do czasu coś co będzie namiastką luksusu – a więc np. założyć najlepszą sukienkę i umalować usta na czerwono mimo, że cały dzień siedzimy w domu.