Można zrobić podwójna porcję bo dobrze smakuje jak postoi w lodówce lub można zamrozić na później. Klops z parmezanem w sosie pomidorowym Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 łyżka oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do mięsa mielonego 50 g startego parmezanu 4 kromki bułki (albo 2 kajzerki) 1/2 szklanki mleka ( lub więcej) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli pieprz sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 litr pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę 10 minut mieszając, dodać czosnek, smażyć kolejne 2-3 minuty, odstawić do lekkiego przestygnięcia. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę smażyć 5 minut, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać passatę. Do miski przełożyć mięso, dodać parmezan, przyprawy, natkę, cebulę z czosnkiem i lekko odsączoną bułkę - bardzo dokładnie wymiesza ręką na jednolitą masę. Dobrze doprawione mięso z cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i parmezanem, upieczone i zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Pokroić keks na kawałki, podawać z sosem do ryżu albo makaronu, posypane natką pietruszki i parmezanem. Bułkę porwać na kawałki i zalać mlekiem żeby zmiękła ( mleka ma być tyle żeby wsiąkło w bułkę).