ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

Ciasta
20.11.2018 7:49
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

- CIASTO: - 4 szklanki mąki - 6 łyżek cukru - szczypta soli - 3 jajka - 50 g drożdży - ¾ kostki masła - 100 g gęstej śmietany - ¾ szklanki mleka - NADZIENIE: - ok 1 szklanki masła dyniowego - DO PODANIA OPCJONALNIE: - 250 g serka białego ( philadelphia albo twój smak) - 100 gr białej czekolady - 1 łyżeczka cukru pudru - Zrobić ciasto: - Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. - Masło roztopić. - Dużą prostokątną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. - Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego w formie w rzędach, ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas na wyrośnięcie ciasta – ok 2 godziny, ale ciasto można też zostawić na noc w chłodnym miejscu i upiec następnego dnia. Żeby nie zasypywać gruszek, a raczej dyni w popiele, dziś przepis na wykorzystanie masła dyniowego , które pojawiło się wczoraj na blogu: zawijane bułeczki drożdżowe, przekładane tym właśnie masłem dyniowym. - Na cieście rozłożyć masło dyniowe i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta. Bardzo delikatne, odrywane drożdżóweczki z korzenną dynią, które same są wyśmienite ale nam było tego szczęścia mało więc zjedliśmy je na dodatek ze słodko-słonym serkiem. - Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2014/10/zawijane-buleczki-drozdzowe-z-dynia/