Botwinka

Zupy
25.05.2020 22:21
Botwinka

Botwinka Składniki: 2 pączki botwinki 3 młode marchewki 2 litry wywaru warzywnego albo mięsnego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 100 ml kwaśnej śmietany 18% 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Z botwinki odkroić buraczki, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek i koperek posiekać, dodać do zupy wraz z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, chwilkę podgotować i wyłączyć ogień. Liście botwinki posiekać, dodać do zupy, w razie potrzeby dolać wody. Z zupy odlać trochę płynu, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Marchewkę buraczki i łodyżki włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wywarem i gotować przez ok 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2020/05/botwinka.html