Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce Drukuj Prep time 35 min Cook time 15 min Total time 50 min Kotlety z kaszy quinoa z dodatkiem cukinii, marchewki i parmezanu podane z jajkiem w koszulce Author: www.cookingforemily.pl Serves: 15 Ingredients 250 g kaszy quinoa (pełna szklanka i trochę) 1 marchewka 1 mała cukinia 1 cebula duża garść startego parmezanu po pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki soku z cytryny ⅔ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu olej/oliwa do smażenia jajko w koszulce do podania szczypiorek Instructions Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś ich nowa wersja – tym razem z marchewką, cukinią i parmezanem. W kubek/szklankę wkładamy folię spożywczą, nasmarowaną masłem tak aby było wgłębienie (raz zapomniałam wysmarować foli masłem i też się potem jajko odkleiło), w to wbijamy jajko, związujemy a następnie gotujemy w wodzie. Odkryciem dla mnie był sposób na jajko w koszulce o którym pisze Marta na blogu (jak ktoś nie zna bloga to polecam gorąco, przy okazji). Można je też oczywiście podać z jajkiem sadzonym (tu chodzi o płynące żółtko), ale jajko w koszulce jest bardziej wdzięczne. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki ( ja zwykle przygotowuję masę na wszelkie kotleciki dnia poprzedniego, żeby mieć potem szybki obiad lub kolację).