Składniki na 5-6 gofrów 50 g miękkiego masła 150 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej (u mnie 3,5%) 2 jajka (rozmiar M) 90-100 g mąki bezglutenowej np po 30 g mąki owsianej bez glutenu, ryżowej i ziemniaczanej lub po 30 g mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej i 40 g mąki ryżowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody cukier opcjonalnie (nie polecam słodzików np erytrytol…) PRZYGOTOWANIE Pomimo iż białek w nie trzeba ubijać, gofry bezglutenowe na jogurcie przytrzymane trochę dłużej w gofrownicy są chrupiące. Jeśli chcecie gofry na słodko, polecam dodać cukier a nie erytrytol czy ksylitol, ponieważ te słodziki odbierają gofrom chrupkość. Szczerze, nam smakowały dwie wersje 🙂 Ja, do swoich nie dodałam cukru ani innego słodzika, ponieważ zjedliśmy je z cukrem pudrem. Polecam gofry przytrzymać w gofrownicy troszeczkę dłużej, wychodzą wtedy bardziej chrupiące. W składzie jest proszek do pieczenia oraz soda i tak ma być. Jeśli nie dodacie sody, gofry mogą być zbite i mało chrupiące. Przygotowałam je w dwóch wersjach, z mąką owsianą oraz bez niej.