Risotto z dynią piżmową, zielonym groszkiem i kurczakiem

Picante-
Obiad
25.05.2020 12:09
Risotto z dynią piżmową, zielonym groszkiem i kurczakiem

Składniki: - około 200 g piersi z kurczaka - około 250 g dyni piżmowej - około 150 g zielonego groszku - 1 szklanka ryżu arborio - 2/3 szklanki białego wytrawnego wina - około 850 ml bulionu warzywnego - 1 nieduża cebula - 1 łyżka masła - parmezan - 2-3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - natka pietruszki do dekoracji - sól, pieprz Wykonanie: Cebulę drobno siekamy. Na dobry początek tygodnia mam dla Was pomysł na pożywny obiad, nie wymagający zbyt wielkich umiejętności, chociaż, aby uzyskać najlepszy efekt, trzeba mu poświęcić nieco więcej czasu na cierpliwe mieszanie i dolewaniu bulionu. Na około 10-15 minut przed końcem gotowania do ryżu dodajemy warzywa (pokrojoną w kostkę dynię i groszek). Ugotowane risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego łyżkę masła, doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy tarty parmezan (ilość według uznania). Gotowe risotto wykładamy na talerz, na wierzchu kładziemy usmażonego kurczaka, posypujemy natką pietruszki oraz parmezanem. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, dodajemy kurczaka, smażymy na złoto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/05/risotto-z-dynia-pizmowa-zielonym.html