Crepes suzette - francuskie naleśniki z pomarańczami

Picante-
Śniadania
07.03.2018 11:03
Crepes suzette - francuskie naleśniki z pomarańczami

My nasze crepes wzbogaciliśmy jeszcze dodatkiem kremowego serka - i wyszły naprawdę rewelacyjnie :-) Składniki: - 250 g mąki pszennej - około 250 ml mleka - około 200 ml wody gazowanej - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżka oliwy - szczypta soli - olej do smażenia - 3 pomarańcze - 3 łyżki cukru trzcinowego - 2 łyżki masła - miąższ wydrążony z laski wanilii - kremowy serek np. ricotta (można ją dosłodzić miodem) - opcjonalnie: jogurt do podania Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wykładamy naleśniki, które podsmażamy z dwóch stron, gdy będą już podsmażone na patelnię z naleśnikami przekładamy sos z karmelizowanymi pomarańczami, dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i wszystko podsmażamy jeszcze przez około 4-5 minut. Teraz, kiedy mamy sezon na pomarańcze polecamy Wam wersję w stylu francuskim (nie są to tradycyjne crepes suzette, ale mocno inspirowaliśmy się tym przepisem) z karmelizowanymi pomarańczami. Gdy ciasto na naleśniki odstoi już około 10 minut dodajemy do niego pozostałe płynne składniki, mieszamy. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy cukier oraz cząstki pomarańczy oraz miąższ wanilii. Całość podsmażamy na dość dużym ogniu przez około 7-8 minut. Zdejmujemy z patelni, podajemy na ciepło. Na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://picante-jalapeno.blogspot.com/2018/01/crepes-suzette-francuskie-nalesniki-z.html