Wartości odżywcze 1 kawałka (24): 212 kcal B 7 g W 11 g T 15 g Składniki: ciasto: - 400 g mąki (u mnie orkiszowa) - 2 jajka - 200 g masła zimnego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) - 500 g twarogu śmietankowego** - 250 g mascarpone* - 3 jajka* - pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) - 1 budyń śmietankowy - 100 g rozpuszczonego masła - spora garść żurawiny (sparzonej) - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (suchej) - sok z połowy cytryny *produkty muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: ciasto - Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i masło pokrojone w kostkę. - Masę dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy kawę (suchą). Dodajemy rozpuszczone masło, budyń (proszek), twaróg oraz mascarpone, sok z cytryny i wszystko dokładnie miksujemy. Sernik na kruchym z kawą i żurawiną maja 24, 2020 / 35 Sernik na kruchym cieście z nutą kawy i słodką żurawiną. Maślane kruche ciasto z kremowym serkiem śmietankowym i mascarpone, do tego aromat kawy i słodka żurawina stworzyła niebanalny smak! Jako wielbicielka serników wpadłam wczoraj na pomysł połączenia go z kawą. - Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.