Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto (ok. 10 sztuk): 250 ml ciepłego mleka 50 g trzcinowego cukru 1 opakowanie drożdży instant (7g) 380 g mąki pszennej 20 g mąki kukurydzianej 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej 75 g masła (temp. pokojowa) Do ciepłego mleka dodać cukier trzcinowy i drożdże. Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g płatków owsianych 25 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 30 g cukru trzcinowego Masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruszonkę między palcami. Wysypać na przygotowane drożdżówki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut do czasu aż nabiorą złotego koloru (u mnie wystarczy 15 min., ale w starszym piekarniku Mamy potrzeba ich aż 25 min. Po tym czasie podzielić je na ok. 10 części uformować kulki, a następnie spłaszczyć je dłonią, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. ; ) Składniki na lukier: 50 g cukru pudru 1 łyżka wody lub soku z cytryny/pomarańczy Cukier Tym razem jest ona dość nietypowa w wersji owsiano-kukurydzianej ze względu na fakt, że mąki pszennej akurat nam zabrakło : ) Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Drożdżówki to jeden z ulubionych wypieków moich dzieci : ) W sezonie truskawkowym nie mogło zabraknąć owocowej wersji oczywiście z kruszonką : )