łatwe Składniki: 150 g słodkiej czerwonej papryki (1 nieduża sztuka) 50 g czerwonych papryczek chilli (4 dość duże sztuki) 10 g czosnku (3 średnie ząbki) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy (jeśli chcesz odchudzić pastę, możesz pominąć oliwę) ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry (możesz też zetrzeć całe nasiona w moździerzu) ⅓ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) ⅓ łyżeczki soli Na koniec dodam jeszcze, że harissa jest o tyle fajna, że nie wykręca aż tak bardzo, jak np. sos tabasco czy sambal, a to zasługa słodkiej papryki w składzie 🙂 Ilość – 200 ml Ilość kalorii – 213 kcal UWAGA: podane wartości są orientacyjne i zostały policzone dla całego słoiczka Makro: białka 3,5 g, tłuszcze 16 g, węglowodany 18,5 g Stopień trudności: Harissa występuje w co najmniej dwóch postaciach – jako pasta i jako przyprawa. Do zrobienia harissy z tego przepisu potrzebujesz kminu rzymskiego, inaczej kuminu, a to nie to samo co kminek. Jeśli chcesz zrobić zapas, to możesz spróbować pasteryzacji, ale ja sama jeszcze nigdy tak nie robiłam. Po przygotowaniu harissa może stać w lodówce (zamknięta w słoiku) co najmniej kilka dni. Ja dziś proponuję ci pastę umiarkowanie pikantną, którą da się zjeść bez potu na czole 😉