Składniki: 1 l dobrego zakwasu na żurek (mój był z mąki żytniej, pszennej, płatków owsianych i czosnku) 4 l wody 0,5 kg białej kiełbasy (surowej) 300 g szynki parzonej 150-200 g boczku wędzonego duża cebula 4 ząbki czosnku (duże, małych 6-8) 4 liście laurowe 10 kulek ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 5-6 kawałków suszonych podgrzybków (można bez) Oczywiście mogłabym podać przepis na sam zakwas, a potem na zupę z jego użyciem, ale żyjemy w tak zalatanych czasach, że pewnie czytasz ten przepis niedługo przed Wielkanocą i na robienie zakwasu już za późno... Dzisiaj chcę Ci podrzucić przepis na żurek, który spokojnie zrobisz na zakwasie ze sklepu, a i tak wyjdzie bardzo dobry. I już na samo zakończenie, oczywiście żurek świetnie smakuje z gotowanym jajkiem, a nawet z dodatkiem gotowanych ziemniaków. 😉 Druga uwaga - ugotuj żurek dzień przed Wielkanocą i odstaw na noc, aby dokonał się skomplikowany chemicznie proces przegryzania.