Na ciasto naleśnikowe z sokiem borówkowym: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko klasy M 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej (minus 3 łyżki, w to miejsce dodajemy sok) 3 łyżki soku z borówki amerykańskiej Zielona Tłocznia Na nadzienie: około 200 g sera twarogowego (u mnie półtłusty) około 4 łyżki soku z borówki amerykańskiej Zielona Tłocznia cukier do smaku Bo zarówno do ciasta na naleśniki, jak i nadzienia dodałam sok z borówki amerykańskiej tłoczony z całych owoców. Przygotowujemy naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy mleko, wodę i sok z borówki amerykańskiej. Borówkowe naleśniki Dziś mam dla Was przepis na pyszne borówkowe naleśniki. Tak przygotowane borówkowe naleśniki sprawdzą się doskonale na śniadanie, kolację, a nawet obiad na słodko. Soki z Zielonej Tłoczni podaję do śniadania, dodaję do koktajli lub innych dań, tak jak dzisiejsze naleśniki. Dodatkowo: niewielka ilość oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowujemy nadzienie: Ser przekładamy do miski, dodajemy stopniowo sok mieszając składniki widelcem. Nadzienie powinno mieć taką konsystencję, aby łatwo je było rozsmarować na naleśniku. Pod koniec dodajemy cukier do smaku (ilość wg upodobań, dodajemy i próbujemy).