Frytki z batatów z sosem tahini i granatem

Dorota
Przekąski
25.05.2020 14:14
Frytki z batatów z sosem tahini i granatem

Świetne będa również na słodko – spróbujcie ten wegański mus czekoladowy! Jak zrobić pieczone frytki z batatów z sosem tahini i granatem? Składniki na sos tahini: 1 łyżka tahiny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek wyciśniętego czosnku sól, pieprz opcjonalnie odrobina wody Frytki z batatów świetnie komponują się z orzeźwiającym sosem tahini (z pasty sezamowej), posypane strzelającymi w zebach ziarnami granata i świeżą kolendrą albo pietruszką. Można je zrobić niemal z każdych warzyw korzeniowych, świetne są nie tylko te z ziemniaków, ale np. też takie z pietruszki. Frytki z batatów z sosem tahini i granatem to moja ulubiona przekąska na szybko. A jeżeli chcecie wykorzystać bataty w inny sposób możecie zrobić z nich pizzę albo upiec w całości i nafaszerować tuńczykiem. Zdrowe pieczone frytki z batatów w orientalnym stylu Domowe frytki zawsze piekę, a nie smażę. Pozostałe składniki: bataty – ilość wg uznania 2 łyżki oleju, sól, pieprz, mielony kumin ziarna granatu – ilośc wg uznania świeża kolendra Przygotowanie: Pieczemy około 20 minut, aż staną się chrupiące (w zależności od piekarnika i upodobań może to potrwać 15-30 minut).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/proste-frytki-z-batatow-z-sosem-tahini-i-granatem/