Niebo w gębie! Ciasto Marcello - składniki na biszkopt: - 3 jajka - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżka oleju - 1 łyżka mleka - 0,5 szklanki mąki pszennej - 1,5 łyżki kakao - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Marcello - składniki na krem czekoladowy: - 500 ml śmietany kremówki 30% - 200 g gorzkiej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody Ciasto Marcello - składniki na krem śmietankowy: - 400 ml śmietany kremówki 30% - 250 g mascarpone - 3,5 łyżki cukru pudru - 1 łyżka żelatyny - niecała 1/4 szklanki wody Składniki na poncz: - 0,5 szklanki wody - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny Pozostałe składniki: - około 200 g dżemu wiśniowego - 1 opakowanie biszkoptów podłużnych - kakao do oprószenia wierzchu Biszkopty podłużne na chwilę zamocz w ponczu, po czym układaj je na kremie czekoladowym. - Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywny krem. Na ostudzony biszkopt wyłóż dżem wiśniowy, kolejno krem czekoladowy. Mocno czekoladowe, dość ciężkie, choć bardzo pyszne ciasto składające się z biszkoptu kakaowego, warstwy wiśniowej, kremu czekoladowego, naponczowanych biszkoptów i kremu śmietankowego. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Na biszkopty wyłóż krem śmietankowy. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się. - Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut - do suchego patyczka. - Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na sam koniec cienkim strumieniem Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder.