Składniki: 1 l bulionu warzywnego pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki puszka czerwonej fasoli szklanka zakwasu z buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu jabłkowego pęczek koperku 3 łyżki śmietany 18% szczypta cukru (opcjonalnie) sól 1 łyżeczka masła pieprz (przepis na 4 porcje) Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podobne przepisy: Zupa z botwinki z fetą Zupa z botwinki z ziemniakami Chłodnik litewski Chłodnik z botwinką i serem pleśniowym Do buraków dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, umyte i poszatkowane liście i łodygi botwinki, a także czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Po chwili dodajemy do tego obrane buraki botwinki pokrojone w plasterki, smażymy 2 minuty.