Podobne przepisy: Gulasz z indyka z papryką Gulasz wieprzowy z cydrem Bogracz Gulasz wołowy z Guinnessem Gulasz wołowy z papryką Gulasz wieprzowy z papryką i ogórkiem kiszonym Składniki: 750 g wieprzowiny (ja użyłam łopatki) 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 250 ml passaty pomidorowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oregano 3 goździki 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy Pierwszy raz gulasz wieprzowy z cynamonem, robiłam w zeszłym roku w sylwestra. Na drugi dzień, w garnku z grubym dnem, obsmażamy mięso. Mięso nacieramy octem, 1 łyżką oleju, cynamonem, rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc). Do cebuli dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dorzucamy goździki, liść laurowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba).