Owocowe muffinki na jogurcie

Joanna
Desery
17.05.2020 23:29
Owocowe muffinki na jogurcie

Śmiało wykorzystajcie do ich przygotowania resztki zeszłorocznych mrożonych owoców, robiąc tym samym miejsce nowym, które już niedługo! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki jogurtu gęstego naturalnego ¹/₃ szklanki oleju 1 łyżeczka pasty waniliowej Garść świeżego szpinaku Szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki obtoczonych w mące owoców- np. jagód i porzeczek Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki Jeszcze lepiej jest, kiedy mamy w zamrażarce odpowiednią ilość kruszonki, którą możemy wykorzystać, ale jeśli aktualnie brakło, to nic się nie martwcie. Nie lubię nie mieć nic na słodko do kawy, więc babeczki są dla mnie idealnym rozwiązaniem. Na końcu dodajemy owoce (na siteczku otrzepujemy z nich nadmiar mąki). Często robię je na ostatnią chwilę kiedy dowiaduję się pół godziny przed, że ma mnie ktoś odwiedzić. Składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito i dodajemy partiami do składników mokrych, za każdym razem dokładnie mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/05/owocowe-muffinki-na-jogurcie.html