Składniki na 2 chleby (dłuższe keksówki) 800g mąki pszennej typ 550 200g mąki żytniej typ 750 1½ szklanki płatków owsianych 1 litr ciepłej (letniej) wody 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka cukru 50g świeżych drożdży 1 łyżka octu Jakiś czas temu, niemal po sąsiedzku napisała do mnie dziewczyna, że korzysta z moich przepisów, ale chciałaby bym i ja skorzystała dla odmiany z jej ;) Dokładnie chodziło o przepis na chleb, a że ja teraz dużo chleba piekę, propozycja była nie do odrzucenia. Jeśli nie posiadamy piekarnika parowego, to na spodzie umieszczamy naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z podaną ilością wody, tylko pamiętajcie by sprawdzić wcześniej do jakiej temperatury Wasze naczynia żaroodporne są w stanie wytrzymać w piekarniku, by nic nie pękło ;) W tym czasie na dno piekarnika (jeśli posiadamy parowy!) wlewamy ok 350ml zimnej wody i rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 250ºC. Przepis naprawdę prosty, a chleb do całkowitego przygotowania (łącznie z pieczeniem) w jakieś 2-2,5 godziny. Muszę przyznać, że mam go już jakiś czas, ale bochenków z tego przepisu zjedliśmy pewnie blisko 10, tak często go piekę. Przekładamy do czystej miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Zmieniamy na pieczenie góra-dół i pozostawiamy przez ok 50 minut.