Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Joanna
Obiad
17.05.2020 23:33
Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Nie jest to danie szybkie, bo zarówno na kluski jak i mięso potrzeba trochę czasu, ale od czasu do czasu można zaszaleć ;) Składniki: 3 łyżki oleju 600g szynki wieprzowej 4 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku 700ml wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 300g pieczarek 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka sosu sojowego Świeżo mielona sól i pieprz Posiekana natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok godzinę, pamiętając by od czasu do czasu pomieszać. Na gorący wrzucamy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i obsmażamy z każdej strony często mieszając. Uwielbiam kluski śląskie, ale przyznam bez bicia, że najlepiej smakują mi w towarzystwie smacznego gulaszu. Ten przygotowałam z szynki, ale jeśli macie ładny kawałek łopatki to śmiało skorzystajcie! Sposób przygotowania: Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i obtaczamy dokładnie w mące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/04/gulasz-wieprzowy-z-pieczarkami.html