🙂 Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 2 średniej wielkości bataty pęczek zielonych szparagów garść rukoli kilka pomidorów koktajlowych prażona ciecierzyca z tego przepisu sezamowy sos tahini z tego przepisu sól PRZYGOTOWANIE Bataty umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-40 minut, aż będą miękkie w środku. Całość dopełnia mój ulubiony sos z pasty sezamowej tahini z odrobiną czosnku i soku z cytryny, który bardzo często używam do wielu potraw z jarzyn. Tak właśnie było z tym przepisem, bo gdy tylko zobaczyłem te pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą na Instagramie, od razu wiedziałem, że będę musiał je również zrobić. Szparagi przyrządzam na bardzo wiele sposobów, jednak poza ulubionymi lubię też z nimi trochę poeksperymentować, czy podać w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Dlatego gdy tylko pojawią się one na straganach, kupuję je w ilościach wręcz hurtowych, by móc później zajadać się nimi bez opamiętania. W tym samym czasie przygotuj ciecierzycę według tego przepisu i piecz ją razem z batatami. Podawaj z sezamowym sosem tahini z tego przepisu. Dlatego najczęściej mimo wszystko gotuję je al dente, aby były przyjemnie chrupkie, a później kombinuję z dodatkami. Gdy będą już al dente, umieść je na moment w lodowatej wodzie i odcedź.