Mięciutki i puszysty chleb tostowy! HIT!

Śniadania
12.05.2020 17:40
Mięciutki i puszysty chleb tostowy! HIT!

CHLEB TOSTOWY – PUSZYSTY! Składniki: 25 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (+/- 2-3 łyżki) 250 ml letniego mleka 1 jajko (u mnie rozmiar M) 50 g masła 1 pełna łyżka cukru 1 pełna łyżeczka soli + łyżka rozpuszczonego masła (opcjonalnie można użyć oleju) Gotowy chleb tuż po wyjęciu z piekarnika od razu posmaruj na wierzchu rozpuszczonym masłem (np. smarując pędzelkiem) i zostaw na kilka minut (5-7 minut wystarczy). Gdyby jednak się kleiło możesz w trakcie wyrabiania dodać trochę mąki (max 2-3 łyżki, ale dopiero, jeśli po tych kilku minutach wyrabiania naprawdę będzie taka potrzeba). Ale po kilku próbach z efektem lepszym lub gorszym mam mój najlepszy przepis na taki właśnie chleb tostowy! Z myślą o publikacji podzieliłam ciasto na dwie mniejsze, bo przy jednej wyrasta olbrzymi bochenek, który wylewa się troszkę poza boki formy. Następnie obniż temperaturę do 150-160 stopni i piecz jeszcze około 20-25 minut (gdyby zbyt szybko rumienił się przełącz na samą grzałkę dolną). Bo w ostatnich kilku tygodniach nie kupuję pieczywa w sklepie (z jednym wyjątkiem kilka dni temu). Nagrzej piekarnik do 220-230 stopni (grzanie góra-dół) i włóż blaszkę z ciastem na 5 minut. Dobrze upieczony chleb (i to dotyczy każdego, nie tylko tostowego) wydaje pusty dźwięk, gdy się w niego puka od spodu. Posmarowany po upieczeniu i studzony w ten sposób będzie miał idealną skórkę na wierzchu. Znaczenie będzie tu miał rodzaj mąki, wielkość szklanki czy rozmiar jajka 😉 aż w końcu trik po upieczeniu. W efekcie wychodzi kształt “grzybka 😉 a na zdjęciach chciałam mieć bardziej regularny bochenek. Gdy składniki wstępnie się połączą i nie będzie już widocznych kawałków żółtka wlej przestudzone masło i wyrabiaj tak długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Żytni chleb razowy na zakwasie Chleb z kaszy gryczanej niepalonej (bezglutenowy) Teraz czas na wyrastanie i pieczenie… Blaszkę nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia. Porcja ciasta z przepisu poniżej jest na dużą keksówkę (moja ma 30×10 cm). Następnie wyjmij z blaszki i połóż na kratce, ale przykryj czystą ściereczką. Chleb tostowy piekę według przepisu podstawowego jak poniżej, ale czasem mieszam różne mąki (np. dodaję orkiszową). Masło przełóż do rondelka i rozpuść na niewielkiej mocy (nie zagotuj!), po czym odstaw do przestudzenia. Od tego momentu wyrabiaj jeszcze około 5 minut składając ciasto cały czas od brzegów miski do środka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/chleb-tostowy-puszysty/