Paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną (6 składników)

Wilk
Śniadania
08.05.2020 21:14
Paprykarz z tuńczyka z kaszą jaglaną (6 składników)

Drukuj przepis Składniki ► kasza jaglana sucha [100 g / ok. 1/2 szklanki] ► oliwa lub olej [10 g / 1 łyżka] ► marchewka [150 g / 2 szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach] ► cebula [100 g / 1 sztuka] ► passata pomidorowa [250 g / 1 szklanka] ► tuńczyk w oliwie [170 g / 1 puszka] Dodatkowo: ► sól [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku] ► pieprz [1/3 łyżeczki] ► czosnek [1/2 łyżeczki] ► papryka słodka [1 płaska łyżeczka] ► papryka ostra [1/3 łyżeczki] Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Na 1 z 10 porcji (2-3 płaskie łyżki) 95 kcal, 10 g węglowodanów, 3 g tłuszczu, 6 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Tuńczyk w sosie własnym także się sprawdzi, ale sam w sobie jest dość suchy, więc trzeba będzie dodać więcej składników, które sprawiają, że paprykarz jest wilgotny (np. passaty, podlać warzywa odrobiną wody etc.). Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 10 porcji (ok.2-3 płaskie łyżki), ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. - Do warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz 1 puszkę tuńczyka (może być odsączony lub razem z oliwą, w zależności od pożądanej konsystencji). Jak zrobić papykarz z tuńczyka – wskazówki i porady - Ważne jest, aby dobrze przygotować kaszę jaglaną, w innym wypadku może być gorzka i negatywnie wpłynąć na smak paprykarzu. - Paprykarz przechowywać w lodówce, w zamkniętym opakowaniu (najlepiej szklanym, np. w słoiku) do 4-5 dni. Można gotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale polecam zerknąć do tego posta, w którym szczegółowo opisuję mój sposób, aby kasza wychodziła pyszna, sypka i bez goryczki. Paprykarz z tuńczyka Ciekawa, alternatywna wersja paprykarza, która w składzie zamiast makreli i ryżu ma tuńczyka i kaszę jaglaną. - Warzywa przesmażyć na łyżce oliwy lub oleju przez ok. 5 minut, na małym ogniu, aż zmiękną. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Polecam tuńczyka w oliwie, lub chociaż w oleju. Dla ciekawszego smaku, można też zdecydować się na użycie kilku łyżek ajwaru, czerwonego pesto lub zmiksowanych suszonych pomidorów. Używam passaty pomidorowej, można ją jednak podmienić na kilka łyżek koncentratu pomidorowego, szklankę soku pomidorowego lub domowy przecier. Do tego przepisu użyłam kaszy jaglanej, ale sprawdzi się także tradycyjnie używany ryż oraz każda kasza o delikatnej strukturze i smaku np. kuskus, drobna kasza jęczmienna. W razie braku świeżej cebuli, można podmienić ją na 1 płaską łyżeczkę suszonej. - Można podawać go na ciepło lub na zimno. Sprawdzi się tu oliwa, każdy olej o neutralnym smaku, a także olej ze słoika z suszonymi pomidorami. Marchewka To nieodzowny składnik paprykarzu, niektórzy do masy warzywnej dodają także pietruszkę i/lub korzeń selera starte na grubych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/05/paprykarz-z-tunczyka.html