Składniki na nuggetsy z piekarnika Pierś z kurczaka Nuggetsy najczęściej przygotowuję z piersi kurczaka, choć pierś z indyka także sprawdzi się świetnie. Najłatwiejsze nuggetsy z piekarnika Drukuj przepis Składniki ► pierś z kurczaka [500 g / 2 średnie filety] ► płatki kukurydziane [ok. 100 g /3 szklanki] ► majonez [ok. 50 g / 2 łyżki] Najłatwiejsze nuggetsy z piekarnika Naprawdę nie sądziłam, że ten przepis kiedykolwiek trafi na bloga – jest tak prosty, że nie wiedziałam, że jest sens pisania całego posta. Na 1 porcję (ok. 5-6 sztuk, w zależności od wielkości) 233 kcal, 13 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, 23 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Do nuggestów przyda się tylko kilka akcesoriów: dwie miski do panierowania – jedna do majonezu, druga do płatków ostry nóż szefa kuchni do oczyszczenia i pokrojenia kurczaka opcjonalnie wałek do rozgniatania płatków duża blacha i papier do pieczenia Jak upiec najlepsze nuggetsy – wskazówki i porady Na kolejny dzień płatki mają tendencję do chłonięcia wilgoci, więc przed podaniem polecam odgrzać je przez kilka minut w piekarniku lub na suchej patelni. Tłuszcz w majonezie sprawia, że nuggetsy są chrupiące, mimo pieczenia w piekarniku (a nie smażenia). Kawałki kurczaka panierować, najpierw obtoczyć w majonezie, potem w płatkach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli kupujemy pierś w kurczaka w całości, to pod tym dużym mięśniem znajdziemy podłużną ,,polędwiczkę, choć coraz częściej można kupić polędwiczki pakowane osobno. W połowie pieczenia można obrócić nuggetsy na drugą stronę, nie jest to jednak konieczne. Przechowywanie i mrożenie Nuggetsy można przechowywać w lodówce, w szczelnym zamknięciu przez 2-3 dni. Ale od kiedy pokazałam Wam jak go robię, nie ma dnia, żebym nie dostała pytania o te nuggetsy z piekarnika. W drugiej misce wymieszać 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami wody do uzyskania jednolitej masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Przygotowanie 500 g piersi z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić na kawałki. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 5 porcji , ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Na pewno unikałabym mrożenia ich przed pieczeniem – z majonezu może wytrącić się woda i płatki całkowicie rozmiękną. Zostawiam zatem mój ulubiony i od lat używany przepis na kurczakowe nuggetsy z majonezie i płatkach kukurydzianych. Zamiast płatków kukurydzianych można użyć pokruszonych krakersów, nachosów lub chipsów ziemniaczanych (np. w wersji poimprezowej, kiedy zostaną pootwierane paczki).