Znalazłam przepis, do którego będę stale wracać i mam nadzieję, że spełni też Wasze oczekiwania :) Wymarzone ciasteczka owsiane Drukuj przepis Składniki ► płatki owsiane [150 g / 1 i 1/2 szklanki] ► mąka pszenna [80 g / 6 łyżek] ► mąka ziemniaczana [20 g / 1 łyżka] ► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ► brązowy cukier [100 g / 1/2 szklanki] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► jajko [1 sztuka] W tym momencie można opcjonalnie dodać szczyptę soli, jeśli lubicie równowagę w deserach, a także ulubione przyprawy np. przyprawę korzenną czy sam cynamon. Ja do wykładania używam łyżki do lodów, aby wszystkie ciastka miały jednakową wielkość, ale jeśli nie macie lub nie chcecie używać takiego gadżetu, czubate łyżki ciasta powinny dać nam 12 równych ciasteczek. | Ciasteczka twardnieją po wystudzeniu, nie przejmujcie się, jeśli wydają się zbyt miękkie po wyjęciu z pieca. Ciastka podczas pieczenia trochę się rozejdą, więc radziłabym piec na dwa razy, po 6 sztuk na blaszce. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i wymieszać (suchość ciasta zależy od stopnia miękkości masła). Dobrze wymieszać składniki suche z mokrymi, pod koniec dodać ulubione bakalie czy inne dodatki (opcjonalnie :)). W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia. Ponieważ przepis jest bazowy, można w nieskończoność wymieniać dodatki i komponować swoje ulubione wersje smakowe. Nie zliczę ile razy piekłam ciacha owsiane szukając odpowiedniej konsystencji i zawsze wychodziły zbyt twarde.