4. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja ułożyłam na blaszce 6 a pozostałe 6 na desce obsypanej mąką, ponieważ rogaliki dość sporo rosną podczas pieczenia) i nakryć ściereczką. Składniki na 12 rogalików: - 580 g mąki pszennej - 2 małe jajka - 1 łyżka cukru - 1/2 łyżeczki soli - 250 ml letniego mleka - 70 g masła - 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych Idealne na śniadanie na wytrawnie i do dżemu, czy kremu typu nutella. Dodatkowo: - 50 g masła - 1 jajko - coś do posypania rogalików (mak, sezam) ja nie dałam nic 1. Jeśli rogaliki robimy ze świeżymi drożdżami, to najpierw musimy zrobić rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. 2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Poniedziałek witamy przepisem na pyszne maślane rogaliki. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.