Składniki na 2 porcje: - 2 porcje makaronu (u mnie spaghetti) - 1 1/2 papryki czerwonej - 2 pęczki bazylii - 1/2 pęczka oregano - 1 1/2 łyżki soku z cytryny - 2 cm papryczki chili - ser długodojrzewający - oliwa - sól - pieprz - szczypta cukru - 1 ząbek czosnku - olej do pieczenia 1. Pieczemy w 200 stopniach aż lekko sczernieje i zmięknie. 2. W mikserze umieszczamy wymytą bazylię i oregano, dodajemy 11/2 łyżki startego sera, sok z cytryny, obrany czosnek, sól, pieprz, cukier i chili. Makaron z pieczoną papryką i domowym ziołowym pesto Proste, szybkie i bardzo smaczne danie, które pochodzi z książki Zioła na talerzu. Makaron spaghetti razowe, do tego upieczona papryka i pesto z bazylią i oregano. Podajemy z upieczoną papryką, dodatkowo posypujemy listkami bazylii i oregano, oraz startym serem. Po ugotowaniu w garnku makaron mieszamy z pesto.