Zapiekanka z kaszanką i sadzonym jajkiem

Agnieszka
Obiad
07.05.2020 14:59
Zapiekanka z kaszanką i sadzonym jajkiem

Składniki: 2 kaszanki 4 jajka 5 małych ziemniaków 1 marchewka 1 cebula Kawałek czerwonej kapusty Kawałek białej rzodkwi 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego czosnku Kilka łyżek siekanego szczypiorku 3 łyżki oleju Krok 4 Wyjmij tackę z piekarnika, wbij jajka na zapiekankę. Wyjmij tackę z warzywami, przemieszaj składniki, wyłóż kaszankę na wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika na 15 minut na środkową półkę. Piecz przez 5-10 minut, w zależności jak mocno ścięte jajka lubisz. Przełóż warzywa na tackę do pieczenia, polej olejem, posyp tymiankiem, majerankiem i czosnkiem, solą i pieprzem. Łatwe Liczba porcji: 2 Zapiekanka z kaszanką i jajkiem sadzonym to pomysł Anglików, którzy, podobnie jak Polacy, lubią i cenią kaszankę. Ale tak dobieraj proporcje, żeby warzywa nie zdominowały ziemniaków, bo one, oprócz kaszanki, są tu najważniejsze. Możesz do niej dodać wszystkie warzywa na jakie masz ochotę: cukinię, kawałki kalafiora, brokuła. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, marchew i rzodkiew w plastry. Oprócz ziemniaków, które muszą być pokrojone cienko, do pozostałych warzyw nie musisz się jakoś specjalnie przykładać. Dobrze sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/zapiekanka-z-kaszanka-i-sadzonym-jajkiem/