Składniki: 570 g mąki pszennej 300 ml mleka 80 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli masa krówkową u mnie Helio 1 jajko plus 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików 1. Masło roztapiamy, studzimy. Jeśli wyrabiamy robotem to miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, jeśli ręcznie na stolnicy to ciasto przekładamy do miski nakrywamy i odstawiamy w obu przypadkach na 1 godzinę. Każdą część musimy rozwałkować i teraz dzielimy nasz okrąg na 4 części i potem te cztery dalej na połówki tak, żeby wyszło nam 8 kawałków. Teraz dzielimy na cztery części lub więcej (ja dzielę na więcej, bo rogaliki robię mniejsze). Ja od razu robiłam wszystkie rogaliki i poukładałam je na drewnianych blatach, później przełożyłam na blaszkę. Miłego dnia Wam życzę :-) Rozczyn: 25 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki mąki 1. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. 6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, w miseczce widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy łyżkę mleka, mieszamy i pędzelkiem smarujemy rogaliki, które idą do pieczenia. dajemy mąkę i cukier, mieszamy, dodajemy nasz rozczyn, mleko i na końcu tłuszcz. Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk w zależności od tego jakie duże rogaliki zrobimy. 5. Na koniec ten szerszy każdego nakładamy masę i zwijamy formując rogaliki. Nakryć ściereczką odstawić na 10-15 minut.