Składniki: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki maślanki lub mleka zsiadłego 2 dag drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju do wysmarowania blach Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie krótko wyrabiamy i pozostawiamy na kolejne 30 minut. Sposób wykonania: 1/4 szklanki mleka/maślanki mieszamy z cukrem i wlewamy do miseczki z pokruszonymi drożdżami. Następnie wierzch bochenków smarujemy wodą i pieczemy jeszcze przez godzinę w temp. 180°C. Miskę smarujemy olejem, wkładamy wyrobione ciasto, obracamy je tak aby całkowicie pokryło się warstwą tłuszczu.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/05/domowy-biay-chleb-po-sowacku.html