Inne ciasta z rabarbarem, jakie znajdziecie na blogu: Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i kruszonką – składniki i przygotowanie Składniki na blachę 24×24 cm 3 jajka 100 g miękkiego masła 200 g jogurtu w temperaturze pokojowej 240 g mąki bezglutenowej np 100 g mąki ryżowej 40 g mąki owsianej bez glutenu 60 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 100-150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki cynamonu Kruszonka 40 g zimnego masła 80 g mąki bezglutenowej np 45 g mąki owsianej bez glutenu 15 g mąki ryżowej 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g cukru 40 g płatków migdałowych Dodatkowo 500 g rabarbaru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki z cytryny (opcjonalnie) 3-4 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i kruszonką Jogurtowe ciasto z dużą ilością rabarbaru i migdałową kruszonką. Rabarbar myjemy, kroimy w paski, dodajemy 3-4 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Ponieważ surowe ciasto jest dosyć rzadkie, może się zdarzyć, że podczas pieczenia trochę go wypłynie na kruszonkę. Po tym czasie odlewamy sok, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę i dokładnie mieszamy. Kruszonka – w misce umieszczamy masło, mąki oraz cukier. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 170 stopni, grzanie góra dół.