Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką

Dorota
Ciasta
05.05.2020 21:09
Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką

Składniki na ciasto: 550 – 600 g mąki orkiszowej jasnej (lub mąki pszennej) 70 g erytrolu (lub cukru) 2 jajka 100 g bardzo miękkiego masła – żeby masło szybko zmiękło wlej wrzątek do szklanki, po minucie go wylej i przykryj tą szklanką masło na talerzyku. Składniki na nadzienie: 200- 250 g twarogu tłustego 1 łyżeczka wanilii w proszku 2 łyżki erytrolu lub cukru 1 żółtko 3 łodygi rabarbaru Składniki na kruszonkę: 50 g mielonych migdałów 50 g lekko rozmiękczonego masła 45 g erytrolu lub cukru Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut albo wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 40 stopni. – w każdej bułeczce robimy zagłębienie palcem lub szklanką. Możemy je również wstawić do lodówki na całą noc – wówczas wystarczy wyciągnąć je rano i poczekać aż uzyska temperaturę pokojową (około 30 minut). – wsypujemy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, jajka, sól i erytrol (cukier). Dzielimy ciasto na 10 części, z każdej formujemy w dłoniach kulkę i wygładamy je na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, na każdej pod 5 , zachowując odstępy. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 – 2 h aż podwoi swoją objętość. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 – 2 h aż podwoi swoją objętość. Możemy je również wstawić do lodówki na całą noc – wówczas wystarczy wyciągnąć je rano i poczekać aż uzyska temperaturę pokojową (około 30 minut). Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut albo wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 40 stopni. Drożdżówki z serem i rabarbarem z migdałową kruszonką to mój ulubiony sposób na otwarcie sezonu na rabarbar. Wykładamy na chwilę na stolnicę oprószoną delikatnie mąką i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Wykładamy na chwilę na stolnicę oprószoną delikatnie mąką i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy całość około 6 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i nie będzie się kleiło do rąk. Stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy całość około 6 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i nie będzie się kleiło do rąk. Te drożdzówki moga rosnąc w nocy w lodówce albo w temperaturze pokojowym przez około 2 godziny. Ilość: 10 drożdzówek Składniki na zaczyn: 40 g świezych drożdzy 250 ml ciepłego mleka (około 33 stopnie) 1 łyżeczka cukru Kruszonka – wszystkie składniki wyrabiamy palcami tworząc kruszonkę – wstawiamy do lodówki. Przygotowanie: Zaczyn – podgrzewamy bardzo delikatnie mleko i mieszamy z drożdżami i cukrem w wysokim naczyniu. – podgrzewamy bardzo delikatnie mleko i mieszamy z drożdżami i cukrem w wysokim naczyniu. – wszystkie składniki wyrabiamy palcami tworząc kruszonkę – wstawiamy do lodówki. Z rabarbarem możecie też połączyć kokosa – tak, jak w tym cieście kokosowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/drozdzowki-z-serem-i-rabarbarem-z-migdalowa-kruszonka/