Zobacz ciasta z owocami: Ciasto na maślance z kruszonką i owocami Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Ciasto widelcem mieszane z owocami Ciasto kubeczkowe Ucierane ciasto z rabarbarem Proporcja na garnek o pojemności 5 litrów Kompot z rabarbaru – składniki: 800 g łodyg z rabarbaru 250 g czerwonych owoców woda filtrowana troszkę ponad pół szklanki cukru cukier wanilinowy. Kompot z rabarbaru – wykonanie: Rabarbar myć, odciąć liście, a łodygi rozdrobnić na nieduże kawałki 1-1,5 cm. Kompot z rabarbaru to dla mnie zawsze pierwszy kompot w sezonie owocowo-warzywnym. Do środka oprócz rabarbaru dokładam czerwone owoce np. truskawki, porzeczki, maliny – to zależy od tego, jakie akurat są dostępne. Na początku cukier może się zbić w bryłki, ale to nic – rozgotuje się. Uwielbiam ich dodatek w kompocie z rabarbaru. Do garnka dodać cukier, cukier wanilinowy oraz umyte czerwone owoce.