Stroganow z kurczaka Stroganow z kurczaka – składniki: 500 g dowolnego mięsa z kurczaka bez kości (może być to filet z piersi lub udka itp.) 500 g niedużych pieczarek 2 czerwone papryki 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 ogórki kiszone szczypta płatków chili pieprz i sól 3 szklanki bulionu warzywnego tłuszcz do podsmażenia składników 1 łyżka mąki pszennej i pół szklanki wody na zaklepkę. Stroganow z kurczaka – wykonanie: Świeże warzywa umyć, obrać, oczyścić i pokroić w dość drobną kostkę, co przyspieszy czas smażenia. Przy tym przepisie ważne jest, aby całość była przygotowana na bulionie, więc warto sobie zostawić rosół z niedzielnego obiadu jako bazę dania. Stroganow z kurczaka to szybsza wersja oryginalnego stroganowa z wołowiny. Jeżeli robicie kostki rosołowe z własnych warzyw, to można z nich także skorzystać. Ten gulasz doprawiam na ostro, ponieważ stroganow z kurczaka powinien być wyrazisty. Kurczak curry z ananasem Chłopski garnek Wołowina po burgundzku Bigos z pieczarek Ogórki pokroić w kostkę, nie obierać ich. Kurczaka także rozdrobnić, jednak kawałki można zrobić większe. Jedną łyżkę mąki pszennej rozrobić w pół szklanki wody i dolewać po troszku do stroganowa, zagęszczając stopniowo gulasz do pożądanej konsystencji. Wykonanie tego dania w odróżnieniu od wersji tradycyjnej jest znacznie krótsze, ponieważ zajmie nam około 30-40 minut.