Kiszona sałata – składniki na 1l słoik: - 2 małe dojrzałe główki sałaty lodowej lub masłowej, lub 1 większa - około 2 szklanki wody - na 1 litr wody dajemy kopiastą łyżkę soli, czyli tutaj płaska łyżka soli - koper – 1 kwiatostan świeży, lub suszony kwiatostan z łodygą - liść winogronu - pół liści chrzanu - 2 liście z czarnej porzeczki i 2 liście z wiśni - 1 ząbek czosnku - płaska łyżeczka gorczycy - liść laurowy - 5 ziaren pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego - korzeń chrzanu – kawałek 2 cm. Jeżeli spojrzysz w recepturę, to zwrócisz uwagę na to, że w składnikach są różne liście: liście winogron, chrzanu, czarnej porzeczki, wiśni. A kiszona sałata jest pyszna nie tylko do kanapki, ale też tak samo do sałatek, czy np. na gołąbki. Kiedy zaczyna się na nią sezon, to od razu jest jej dużo i ciężko przejeść w postaci surowej. Według mnie jest jednak pyszniejsza od wspomnianych ogórków, a także uważam, że jest lepsza po jej ukiszeniu. Jest po prostu słodsza i lepiej dać jej dojrzeć, za co w słoiku będzie smakować jeszcze wspanialej. Warto zrobić od razu duży słoik 3 litrowy, bo kiszona sałata straci bardzo dużo ze swojej początkowej objętości. To wszystko dodaję dla smaku, jednak zdaję sobie sprawę, że w miastach może być ciężko z dostępnością niektórych składników. Do kiszenia najlepiej wybierać sałatę lodową czy masłową i warto zwrócić uwagę na to, aby były to dojrzałe główki. Kiszona sałata – wykonanie: Sałatę umyć, wyciąć z niej łodyżkę i białą część. Ja kisze tak, jak to robię z ogórkami, według takiej samej receptury, bo tak mi smakuje najlepiej. Dla mnie to naprawdę świetny pomysł na wykorzystanie dużej ilości sałaty z ogrodowego zacisza. Zazwyczaj w bukiecie do kiszenia są tylko liście chrzanu.