Domowe bułki pszenne

Anna
Śniadania
03.05.2020 14:30
Domowe bułki pszenne

Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 płaska łyżeczka soli, - 1 jajko, - 3/4 szklanki letniej wody, - 20g świeżych drożdży, - 1 i 1/2 łyżeczki cukru, - 2 łyżki masła (temperatura pokojowa). Odkładamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia ok. 15 min. Mąkę, sól, masło, jajko i gotowy zaczyn przekładamy do misy miksera i mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części (wielkość po wyrośnięciu bułeczek kajzerek), lub 6 części (po wyrośnięciu będą to duże bułki hamburgerowe). Bułki pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 17 min. w temperaturze 215°C, grzałka góra- dół. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiamy jeszcze ok. 5 min. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez ok. 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/05/domowe-buki-pszenne.html