Chili z wołowiną Chili z wołowiną – składniki na 4 porcje: 500 g mięsa wołowego mielonego puszka pomidorów krojonych puszka czerwonej fasoli 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 słodka czerwona papryka 1 papryczka chili 1 płaska łyżka oregano łyżeczka kuminu łyżeczka słodkiej papryki w proszku oliwa do podsmażania 250 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz świeżo mielony, najlepiej czerwony opcjonalnie: sos cholula chipotle (wg uznania) 4 pszenne tortille. Chili z wołowiną – wykonanie: W pierwszej kolejności oczyścić i pokroić na drobne części warzywa: czosnek, cebulę, paprykę słodką i papryczkę chili. Do chili z wołowiną podaję pocięte na kawałki pszenne tortille, uprzednio podsmażone na suchej patelni. Ja preferuje właśnie takie danie z wołowiną mieloną, która jest szybsza w przygotowaniu, bo potrzebuje mniej czasu na obróbkę termiczną niż ta w kawałkach. Wrzucić na głęboką i rozgrzaną z oliwą patelnię, a następnie przez kilka minut podsmażać z dodatkiem soli, aby zmiękły. Takie chili można przygotować z siekanych kawałków wołowiny, gdzie gulasz będzie bardziej mięsisty, lub z wołowiny zmielonej. Chili z wołowiną to danie kuchni meksykańskiej, które przygotujesz bardzo szybko, a zapewne posmakuje wszystkim domownikom.