Składniki: 400 ml śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa + 250 ml wrzątku 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku 1 banan (można pominąć lub dać inny owoc) dosłodzić wedle uznania (w przypadku galaretek bez cukru) Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy (mieszajcie co jakiś czas podczas studzenia). Małą formę keksówkę lub kwadratową (ja użyłam 20x20) smarujemy tłuszczem i na to kładziemy folię spożywczą (nie będzie wtedy latać i trzymać się formy). Przygotowujemy drugą warstwę w ten sam sposób co pierwszą i wylewamy na warstwę truskawkową. Nie jestem jakąś super fanką ptasiego mleczka, ale jak już ktoś mi je podarował, nie mogło się przecież zmarnować :) Nie wiem, czy zalicza się on do małych deserów, czy do ciast na zimno, obie wersje pasują. Po niecałej godzinie banana kroimy w talarki i układamy na warstwie lekko dociskając.