Kulinarne inspiracje Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki z budyniem około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru 20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 500 ml mleka opcjonalnie 2-3 łyżki cukru Gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym, że dodajemy tylko 500 ml mleka. Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Po ok. 60 minutach ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. W szklance mieszamy cukier z sokiem z cytryny. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 1 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: kilka truskawek - opcjonalnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż się zarumienią. W każdej bułeczce robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i wypełniamy je budyniem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.