Babka marmurkowa

Aleksandra
Ciasta
02.05.2020 19:54
Babka marmurkowa

Skladniki: 5 jajek 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 160 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 100 ml wody skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 2 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do przygotowanej formy wyłożyć najpierw trochę jasnego ciasta, następnie trochę ciemnego i tak na zmianę, aż do wyczerpania ciasta ( u mnie 4 warstwy ciasta jasnego i 3 warstwy ciasta ciemnego, zakończyłam jasnym ciastem ). Do naczynia wlać olej, wodę, dodać cukier puder oraz cukier wanilinowy i miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 3 - 4 minuty. Po upieczeniu babkę przez kilkanaście minut studzić w formie, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia. Do mokrych składników dodać przesianą mąkę z proszkiem i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia składników.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/05/babka-marmurkowa.html